Kórejská jedľa (80 fotografií): typy a starostlivosť

Kórejská jedľa sa oprávnene nazýva krásou s ohromujúcimi ozdobnými detailami. Z názvu rastliny je zrejmé, že jej vlastnou krajinou je Kórea, a to jej južné teritórium. Je to stálezelený strom s bohatou, luxusnou korunou. Kužele majú skôr originálny vzhľad, výrazne odlišný od smreka v jeho valcovom tvare a fialovo-fialovej palete. Nespornou výhodou je trvalá aróma, ktorá má liečivé účinky - je to skutočný sklad látok, ktoré zabíjajú mikróby spôsobujúce choroby.

Hlavné druhy kórejskej jedle

\ t

K dnešnému dňu existuje približne 50 odrôd kórejskej jedle, ktoré sú zastúpené ako trpasličí okrasné odrody, ktorých výška nepresahuje pol metra, a vysoká. Sú spojené pyramídovými korunkovými formami, šíriacimi vetvy s oválnymi kužeľmi. Najviac sa pestujú tieto odrody:

Aureaje malý strom, ktorý sa vyznačuje kanonickou korunou. Mladé výhonky sú zlaté a ihly pre dospelých majú bohatú zelenú farbu. Jedľa stredného veku dosahuje vo veku desiatich metrov výšku jeden a pol metra;

Piccoloje ešte menšia odroda, ktorej výška kmeňa v zrelej dobe nepresahuje 35 cm, ale koruna rastie na 1,5 m. Rastlina je vynikajúcou voľbou pre krajinu alpských kopcov;

Brevifoliaje pomaly rastúci rod, ktorý v desaťročídosahuje vek 1 m. Svieže vetvičky sa môžu pochváliť brilantnými zelenými ihlami a malými šiškami fialovej farby;

Taigaje miniatúrna odroda patriaca do kategórie tečenia. V záhradníctve je dosť žiadaný. Výška stromu nepresahuje 1/3 ma koruna je rozvetvená v priemere o niečo viac ako pol metra. Rastlina má pôvodne žiarivo zelenú farbu s výrazným modrastým odtieňom;

Brilliantje jednou z najcennejších pamiatkových kultúr. Rastlina je malý vankúšovitý strom so zmiešanou paletou - horná časť je pokrytá zelenými ihlami a spodná časť je strieborná.

Okrem uvažovaných odrôd sa v európskych krajinách pestuje mnoho iných druhov, napríklad Tordis, Pankeyk, Blue hit atď., Ktorých fotografie možno nájsť v ďalšej fotogalérii.

Riadna starostlivosť o kórejskú jedľu

\ t

Nie je vôbec ťažké vytvoriť priaznivé podmienky pre závod. Je dôležité zvoliť vhodné miesto na výsadbu, monitorovať stav pôdy, jej vlhkosť, vykonávať periodické uvoľňovanie. Ak chcete vytvoriť krásnu, správnu korunku pre kórejskú jedlu, je potrebné včas odstrániť poškodené a vysušené vetvy. Vyhnutie sa chorobám pomôže splniť niektoré z nižšie uvedených pravidiel.

Osvetlenie

Kórejská jedľa patrí skôr k plodinám, ktoré sú tolerantné k tieni, ale je lepšie ju pestovať v dobre osvetlených priestoroch. Penumbra rastlina je potrebná v prvých rokoch života, a potommôže sa presadiť do otvorených plôch, nepozorovať na priamom slnečnom svetle.

Teplota

Hoci kórejská jedľa je pôvodom z tropickej zóny, jej vysoký rast v horách ovplyvnil jej schopnosť odolávať významným sezónnym výkyvom teploty. Väčšina odrôd rastlín je odolná voči chladu, môže tolerovať zimné mrazy až do -28 ° C a niektoré dokonca -35 ° C. Výnimkou sú mladé exempláre, ktoré prvých niekoľko rokov prístav pre zimu.

Vlhkosť

Rastlina sa cíti pohodlnejšie v podmienkach vysokej vlhkosti, preto v lete, keď nie je dlhý čas dážď, okrem zalievania je potrebné korunku navlhčiť aspoň raz týždenne. Negatívny vplyv na rozvoj kultúry má bažinatá pôda. Aby sa tomu zabránilo, aj počas výsadby je potrebné zabezpečiť vysoko kvalitnú drenážnu vrstvu a mulčovať pôdu.

Polievanie

V jesennom a jarnom období sa kórejská jedľa pravidelne zavlažuje, keď sa ornica začína vysychať, na úrodu postačujú prevažne zrážky. Horúce leto vyžaduje hojné zalievanie 20 litrov vody na jednu kópiu každý týždeň. Aj mladá rastlina potrebuje častejšie pitie počas prvého mesiaca po výsadbe. V tejto dobe je napojená každý deň.

Hnojivá a obväzy

\ t

Prvé dva roky po výsadbe nepotrebuje kórejská jedľa ďalšie krmivá - \ tje to dosť výživná pôda. V budúcnosti sa musí každá pružina aplikovať na pôdne minerálne hnojivá v komplexnom zložení. Aby sa rast rastlín do určitej miery urýchlil, je potrebné posypať vrchnú vrstvu pôdy mulčovaním, vrstvou asi 5 cm, s pridaním rašeliny a pilín.

Škodcovia a choroby

Častými príčinami choroby z jedle kórejských jedlí sú náhle výkyvy teplôt, keď padajú ihly, strata dekoratívnosti. Niekedy dokonca vedie k nezvratným následkom. Rastlina môže pochopiť rôzne typy hniloby, ktoré vyplývajú z nesprávnych podmienok.

Škodcovia, napríklad vošky a jej larvy, ktoré sú kŕmené ihličnatou šťavou, spôsobujú rastliny oveľa väčšie škody. Hermesova choroba sa prejavuje bielym povlakom ihiel. Nebezpečné sú aj mory a mory, v ktorých pomáha ošetrenie rastlín insekticídmi.

Ako replantovať korejskú jedľu

\ t

Zmena miesta bydliska rastliny sa vykonáva na jar, keď puky ešte nekvitli. Na to je potrebné vopred pripraviť pristávaciu jamu, nie hlbšie ako 80 cm, do nej sa naleje niekoľko vedierok vody a naleje sa drenážna vrstva sutín alebo drvených tehál. Samostatne je potrebné pripraviť pôdu zmiešaním hlinky, rašeliny, piesku a humusu hmoty, piliny a rozpustné minerálne hnojivá sú pridané tu.

Táto pôda na výsadbu pôdy sa naplní do polovice hĺbky, vytvára sa nízka mohyla, na ktorej sa nachádzastrom. Korene by mali byť jemne rozprestreté okolo kopca a pokryté zeminou. Zároveň by mal koreňový krk zostať viditeľný nad zemou. Miesto pristátia starostlivo napojené a mulčovanie.

Reprodukcia

Kórejská jedľa sa bezpečne rozmnožuje doma. Na tento účel použite jednu z niekoľkých metód.

Množenie semien korejskej jedle

\ t

Pestovanie sadeníc jedle zo semien je jedným z najzložitejších spôsobov. Najprv sa musí získať výsadbový materiál a často semená jednoducho odlietajú od zrelých šištičiek. Je potrebné vziať neotvorený kužeľ, vysušiť, odstrániť semená a poslať ich na chladné miesto na stratifikáciu. Vysiať materiál v prvej dekáde apríla a pokrývajú záhradné lôžko s filmom, vytvára skleník. Keď sa objavia prvé výhonky, ochrana sa musí odstrániť. Lôžka sú pravidelne zavlažované, burinované a uvoľnené. Transplantácia na trvalé miesto sa vykonáva za rok.

Rozmnožovanie kórejskej jedle pri porciovaní

\ t

Rezanie kórejskej jedle je medzi záhradkármi veľmi populárnou metódou, hoci sa vyznačuje dlhým trvaním tvorby koreňov. Zvolený materiál je ročný výhonok nie dlhší ako 8 cm, ktorý sa musí odtrhnúť tak, aby zostal fragment materského dreva (päty).

Pred výsadbou sa odrezky ošetrujú bazezolom, aby sa eliminovali možné infekcie. Odporúča sa tiež sterilizovať zmes primérov na pol hodiny v peci.Odrezky zasadené do nádoby sú pokryté fóliou alebo sklom. Počas obdobia zimovania je posteľ zmenená na suterén so zníženou teplotou a ponechaná na jar na čerstvom vzduchu. Zakorenenie sa uskutoční najskôr v druhom roku.

Propagácia kórejskej jedle vrstvením

\ t

Táto metóda sa považuje za jednu z najjednoduchších. Pointa je, že musíte mierne vykopať jednu z dolných vetiev stromu a upevniť ju do vopred pripraveného výkopu. Zakorenenie sa uskutoční v priebehu dvoch rokov. Zaujímavým faktom je, že týmto spôsobom sa môže jedľa množiť bez zásahu človeka - stačí sa dotknúť vetvičky so zemou. Nevýhodou tejto metódy je riziko straty novo vytvorenej korunkovej kultúry v tvare kužeľa.

Jedľa kórejská - foto

Kórejská jedľa má osobitné miesto v dizajne krajiny. Jeho vlastnosti ako pomalý rast (cca 5 cm za rok) a dekoratívnosť v ktoromkoľvek ročnom období umožňujú dlhodobo zachovať požadované krajinné kompozície. Jeho rôzne odrody sú skvelé pre terénne terénne úpravy a sú úspešne kombinované s ihličnatými a listnatými stromami a kríkmi. Viac o jedle povie fotogalérii. Šťastné prezeranie!