Do-it-yourself tandoor: 60 fotografií a nápadov

V súčasnosti je v súkromných oblastiach čoraz viac možné nájsť orientálne kachle s exotickým názvom - tandoor. Sú skvelé na varenie vonku a určite zaujmú aj vašich hostí. Čo je obzvlášť pekné - takéto zariadenie môže byť vykonané ručne. Ako? Pozrime sa na túto otázku podrobnejšie!

Pracovný princíp Tandyr

Aby sme pochopili, ako funguje tandoor, opisujeme jeho fungovanie pomocou príkladu variantu ílu. Je to jedna z najobľúbenejších variácií východných kachlí, ktoré sa nachádzajú v našej oblasti.

Vzduch prúdi dúchadlom - špeciálnym otvorom v dne, ktorý podporuje spaľovanie. V uzbeckej odrode je hlinená misa položená ohňovzdornými tehlami. Hlavným tajomstvom je vyplniť medzery medzi tehlou a stenami hlinenej misky pomocou piesku alebo soli - to vám umožní udržať teplotu tak dlho, ako je to možné.

Ako palivo sa používa uhlie alebo drevo. Sú umiestnené na spodnej strane kotla cez hornú časť a potom svietia. Jedlá sa pripravujú pomocou mriežky alebo špajdle.

Urobte tandoor len z materiálov s vysokou schopnosťou zadržať teplo. Po zahriatí v závislosti od zvoleného paliva môže teplota dosiahnuť 250 - 400 stupňov Celzia. Vďaka správnym materiálom je táto pec schopná udržiavať teplotu 5-7 hodín.

Tandoor ztehly to robia sami

V tejto časti sa pozrieme na to, ako postaviť tandoor pomocou tehly. Je to veľmi jednoduchá možnosť, ktorá nevyžaduje nekonvenčné materiály a zručnosti.

Príprava

Akýkoľvek druh stavebných prác sa začína starostlivou prípravou, pretože je to kľúčom k úspešnému výsledku. Ak máte skúsenosti s pokládkou tehál, potom celý proces bude pre vás celkom jednoduchý. Jedná sa o pomerne jednoduchú konštrukciu, ale ak ste konfrontovaní so murivom prvýkrát, mali by ste si pozorne prečítať stavebný algoritmus a pripraviť všetky potrebné materiály.

V prvom rade je potrebné vypočítať potrebné množstvo materiálu alebo použiť hotové schémy, ktoré sú sprevádzané odhadmi. Pripravili sme pre vás modelový manuál a zoznam potrebných materiálov. Takže najprv potrebujete:

1. Približne 100–150 kg zmesi piesku a štrku;
2. Mriežka na vystuženie - približne 2 m2;
3. 7 kg cementu (použitie vyššej kvality);
4. 60-70 šamotové tehly;
5. Ohňovzdorná zmes na pokládku krbov alebo kachlí - 10-15 kg;
6. Ak budete maľovať tandoor, získajte protipožiarnu farbu.

Po príprave všetkých potrebných materiálov sa uistite, že je k dispozícii potrebná súprava náradia. S najväčšou pravdepodobnosťou, väčšina položiek zo zoznamu môžete nájsť na svojej Dacha alebo sa opýtať svojich susedov, ale aj keď budete musieť niečo kúpiť, nebude to zničiť vás. Na výstavbu murovaného tandoora vlastnými rukami potrebujeme takénástroje:

- Pravidlo omietky (najlepšie pozdĺž dĺžky základne);
- vedro alebo iný kontajner na miesenie betónu;
- Spatula;
- Štetec a nádrž na farbu;
- Bulharský, ako aj kruhy na kameni.

Ako vidíte, zoznam nie je príliš dlhý alebo exotický. Príprava všetkých prípravkov pre vás nebude príliš náročná.

Nadácia

Pre dlhú životnosť potrebuje tandoorový systém veľmi spoľahlivý základ. Že dá stabilnú pozíciu v celej budove. Napriek tomu, že to nie je veľmi ťažká konštrukcia, veľa stále závisí na pôde. Napríklad, ak obsahuje veľa ílu, potom základňa by mala byť posilnená.

Ak je pozemný pokryv vo vašej oblasti ťažký, potom použite stĺpové podpery. V prípade ľahšej pôdy, ako je piesok, musíte najprv naliať betónovú dosku, na ktorej bude umiestnená samotná pec.

Z našej schémy a pripravených materiálov bude celková plocha tandooru 100x100 cm, aby bola zachovaná stavba s takýmto priestorom, bude dostatok betónového vankúša s minimálnou hrúbkou 10 cm.

Správny a dobrý betón vyzerá ako hustá sivá kyslá smotana. Ak chcete, aby ste mali dodržiavať tieto proporcie: 3 frakcie piesku, 1 zlomok štrku s zlomkom nie viac ako 1 cm, 1 zlomok cementu. Ak budete postupovať podľa týchto odporúčaní, dostanete skvelý mix.

Pokúste sa správne vypočítať požadované množstvo betónovej zmesi, pre ktorú môžete navigovať podľa veľkosti jamy podnaplňte platňu. Postavte si hrádzu zo stromu na rovnaký základ. Dno jamky zakryte vrstvou piesku asi 5 cm, potom na ňu nalejte vodu. Piesok slúži ako tlmiaci vankúš, čo má pozitívny vplyv na životnosť budovy. Dodržujte všetky odporúčania a dostanete základňu pre rovnú a pravidelnú betónovú dosku. Nezabudnite použiť úroveň tak, aby základňa vášho dizajnu bola čo najrovnomernejšia.

Betónové súpravy nie skôr ako tri dni po vyliatí. Správne rozhodnutie je nechať ho stáť asi týždeň a až potom pokračovať v budovaní tandoora. Ak sa pri položení základu je teplé a suché počasie, potom sa uistite, že pravidelne upravovať betón vodou tak, aby sa nevysušil a nepraská.

Nadácia Tandyr

Ohňovzdorná (šamotová) tehla - možnosť, ktorá by mala byť uprednostňovaná, neabsorbuje kvapalinu a tiež odoláva veľmi vysokým teplotám. Na druhej strane hustota tohto materiálu neumožňuje kolaps pod hmotnosťou celej konštrukcie.

Ďalšou výhodou výberu tejto tehly je jej odolnosť voči prudkému poklesu teploty. To je dôvod, prečo by ste ho mali použiť na vybudovanie tandyr na ulici. Tento druh sa vyrovná s mrazom, a to je tiež celkom bezpečné, aby sa rozsvieti v zime a používať ju pre svoj účel, bez strachu z integrity budovy.

Položte základňu v kruhu, najskôr pod ňu položte ruberoid. Rozložte tehly, potom ich označte a mlynček nabrúste, aby ste získalipožadovaný tvar. Na pokládku tehál používajte iba ohňovzdornú zmes.

Pravidlo pre murivo

Pri plnení pravidla pre začatie kladenia stien sa musí brať do úvahy množstvo vlastností. Správne rozhodnutie by bolo, aby sa základňa rovnala výške celého tandemu a pomer základne a horného hrdla bol 1 až 3. Ak vytvárate kachle na základe našich odporúčaní veľkosti, použite drevený bar s minimálnou výškou 1 m, aby sa pravidlo stalo, pretože Dĺžka základne bude 30 cm.

Na výrobu vzorov podľa pravidla sa použije preglejka. Ideálna maľovaná alebo lakovaná preglejka.

Tandoorové steny

V našom príklade sú tehly naskladané vertikálne, takže potrebujete dosť veľa malty. Vnútorné okraje tandoora namontujte čo najtesnejšie, aby steny držali čo najlepšie. Nezabudnite dôkladne vypracovať všetky švy s riešením, nemusíte šetriť na sile.

Na vystuženie celej konštrukcie použite oceľový drôt alebo vystuženú sieťovinu. Ak používate drôt, potom zosilnite každý riadok. V prípade vystuženej sieťoviny sa môžete dostať len jedným otočením v kruhu.

Po dokončení základnej konštrukcie môžete pristúpiť k omietke. To by sa malo vykonať pomocou rovnakej zmesi rúry. Skúste vytvoriť hrúbku aspoň 10 mm.

Počkajte, kým nie je omietka úplne suchá, pre bezpečné sušenie môžete obal zabaliť do fólie.

sušená konštrukciaMôžete začať maľovať. Môžete použiť ohňovzdorné akrylové farby alebo vápno. Môžete tiež použiť dekoratívne omietky na výzdobu tandoor, a až potom maľovať.

Tandoor z hliny vlastnými rukami

Ďalej opisujeme postupné inštrukcie na vytvorenie tandooru pomocou hliny. Toto je komplikovanejší a časovo náročnejší spôsob výroby pece. Predtým, než pristúpite k jeho výstavbe, skúste si preštudovať otázku a zamyslieť sa nad tým, či potrebujete vzorku ílu. Stojí za zmienku, že hlavným a možno jediným rozdielom od tehlovej verzie je schopnosť piecť koláče na hlinených stenách.

Klasické veľkosti ílu tandyr sú: výška od 1 do 1,5 m, priemer - približne 1 m, vrch - 50 cm, tvárnenie hlinenej misy, použitie zmesi kaolínového ílu a ťavej vlny alebo ovčej vlny. Keď sú všetky materiály pripravené - choďte do práce.

Zmes ílu

\ t

Vlnu rozrežte na 1-1,5 cm a premiešajte s ílom. Musíte ho miesiť na konzistenciu hustej kyslej smotany. Ak chcete udržať hlinku silnú a trvanlivú, nechajte ju na tmavom mieste asi týždeň. Počas celej doby expozície odstráňte prebytočnú vlhkosť z povrchu ílu, ale musí zostať vlhká. V opačnom prípade bude počas prevádzky tandooru prasknúť.

Polotovary

Na vytvorenie tandyru je potrebné pripraviť dosky z ílovitej zmesi s hrúbkou približne 5 - 10 cm a pri tradičnej výrobe sa šálka pec vylisuje, ale tento spôsob vyžadujezručnosti a značné zručnosti. Ak nie ste pripravení riskovať a robiť všetko tradične, môže vám pomôcť sud.

Pri použití uvoľnite obruče a nalejte naň vodu. Nechajte týždeň na napučanie. To mu poskytne potrebnú formu na výrobu tandoorov. Vyprázdnite, úplne vysušte valec a steny sa z vnútra upravia maslom. Keď sa trochu absorbuje, môžete pokračovať v používaní formulára. Odporúčame, aby ste si zároveň pripravili formu a zmes ílu.

Výroba tandoorov z hliny

\ t

V tomto štádiu je už možné začať formovať tandoor vo forme alebo valiť klobásy s priemerom najviac 5 - 7 cm a dĺžkou do 1 m od zmesi ílu a vytvoriť z nich pece. Nezohráva veľkú úlohu, hlavná vec je pochopiť, ako dávate prednosť.

Umiestnite ílu tesne na steny valca, potom namažte a spojte švy rukami alebo stierkou. Zhromažďovať všetky steny kachle, ale nezakrývajte dno. Zúženie hornej časti by malo dosiahnuť ½ celkového priemeru valca.

Keď úplne vytvárate tvar pece, vyhladite hlinu po celej vnútornej strane. Mala by byť čo najhladšia. Teraz nechajte rúru vyschnúť.

Akonáhle hlinka uschne, bude pokojne zaostávať za stenami valca. Odstráňte obruče, demontujte hlaveň a odstráňte tandoor.

Inštalácia

Nainštalujte kachle na pripravenú podložku z hlinených, betónových alebo žiaruvzdorných tehál. Musí mať otvor na cirkuláciu vzduchu, tzv. Dúchadlo. Pripojte rúru azáklad pomocou rovnakej hliny a nechajte uschnúť.

Aj v tejto forme je váš osobný tandoor pripravený na použitie, ale ak chcete, aby teplota zostala čo najdlhšia, mali by ste na ňu uvaliť tehlu a vyplniť medzeru vytvorenú pieskom alebo ílom. Tento dizajn bude schopný udržiavať teplotu 5-7 hodín.

Tandoor - foto

Tandoor je kachle s dlhou históriou, ktorá je zobrazená na jej vzhľade. Máte jedinečnú príležitosť vytvoriť si ho sami, a preto by ste sa pravdepodobne chceli zoznámiť s rozmanitosťou dizajnu a inšpirovať sa tradičnými alebo modernými variantami tandoorov. Pripravili sme pre vás krásne fotografie, ktoré vám to pomôžu. Šťastné prezeranie!

Video: Ako urobiť tandoor vlastnými rukami