Ako čistiť panvicu z uhlíka?

Napriek tomu, že každý rok sa v kuchyniach objavuje viac a viac všestranných multifunkčných domácich spotrebičov, panvica zostáva nepostrádateľnou súčasťou kuchynského náradia. Mnohé procesy varenia bez nej sú jednoducho nemysliteľné, takže je veľmi dôležité, aby sa riad riadil tak dlho, ako je to len možné. Je dôležité brať do úvahy materiál výrobku - na panvy z liatiny a hliníka sa môžu aplikovať prísnejšie opatrenia a teflónové a keramické panvice budú vyžadovať jemnú starostlivosť. V našom článku budeme hovoriť o tom, ako sa môžete účinne zbaviť rôznych kontaminantov, sadzí a hrdze na rôznych typoch panvíc.

Prevencia sadzí

\ t

Najlepší spôsob, ako udržať panvicu čistú, bez ohľadu na to, z akého materiálu je vyrobený, je umývať ju pravidelne po každom varení pod teplou tečúcou vodou pomocou špongie, kefy alebo handry. Ale aby som bol úprimný, nie vždy je čas aj na takýto jednoduchý postup. V dôsledku toho sa po určitom čase, bohužiaľ, pozeráme na panvicu zarastenú sadzami alebo trpia neustálym spaľovaním jedla.

Aby ste zachránili svoju obľúbenú panvicu pred takým smutným osudom, stačí z času na čas vykonať jednoduché preventívne postupy. Napríklad v rúre zapálte panvicu. K tomu hojne posypte soľou a umiestnite riad do rúry, počkajte, kým sa soľ dostanepieskovo hnedý odtieň. Potom musíte chvíľu počkať, kým soľ nevychladne a potom očistiť spodný povrch.

Posledná etapa - panvicu namažeme rastlinným olejom a opäť krátko vložíme do rúry. Získajte najkvalitnejší nepriľnavý povlak, ktorý eliminuje možnosť horenia jedla. V prevencii vzniku vrstvy sadzí vo vnútri panvy, môžete použiť bežné jedlá sóda: posypeme dnom, pridáme vodu a dáme riad na oheň. Zmes by sa mala nechať trochu variť a potom sa roztok sódy vypustí a opláchne do misky.

Ako čistiť teflónovú panvicu

Osobitosťou moderných teflónových panvíc, ktoré sa v poslednej dobe tešili značnej popularite, je nepriľnavý povlak, takže veľa ľudí má dojem, že sa nebojí uhlíkových usadenín. V skutočnosti, ak nechcete mať riadnu starostlivosť o riad, môže sa dobre prejaví ako vonku, tak vnútri. Na jeho odstránenie odporúčame použiť niektorú z nižšie uvedených metód.

Metóda 1 - kyselina citrónová

Najlepší spôsob odstránenia mastnej vrstvy je kyselina citrónová. Je potrebné naliať vodu do panvice a naliať jeden balíček kyseliny, dať na oheň a priviesť do varu. Keď sa roztok začne variť - vypnite ho a nechajte vychladnúť. Počas tejto doby, bude kyselina robiť svoje čistiace práce, budete musieť len dôkladne opláchnuť riadu.

Metóda 2 - Soda

Jemne očistite nepriľnavú látkupovrch môže byť s pomocou sódy. Táto metóda je podobná predchádzajúcej: nalejte vodu do panvice, pridajte sódu (3-5 polievková lyžica. Lyžice), priveďte do varu. Potom tiež čakáme, kým voda úplne vychladne a opláchne.

Metóda 3 - Jablko

Neobvyklý spôsob zahŕňa čistenie riadu jablkom (budete potrebovať jedno veľké alebo párové médium). Ovocie musí byť ošúpané a jemne nasekané, aby sa vytvorila šťava. Na dno panvice položte kašu, rovnomerne rozložte a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Potom pomocou mäkkej špongie odstránime hmotu jabĺk a opláchneme už čistú panvicu.

Vyčistite keramickú panvicu z uhlíka

\ t

Keramické panvice sú vďaka svojej nízkej hmotnosti a povrchovej vrstve považované za jeden z najvhodnejších. Jedlo sa v nich veľmi zriedka spáli, ale stále sa vyskytujú problémy a musíte sa ich zbaviť pomocou pomerne citlivých metód. Náter reaguje negatívne na použitie agresívnych chemických látok, preto je nevyhnutné, aby boli starostlivo zvolené.

Metóda 1 - Voda a kyselina citrónová

\ t

Ak sa jedlo spaľuje v keramickej panvici, ktorá sa stáva veľmi zriedkavo, nepokúšajte sa ju odstrániť špachtľou alebo iným zariadením - týmto spôsobom môžete spôsobiť nenapraviteľné poškodenie povrchu. Stačí naplniť panvicu vodou a nechať na miernom ohni 15 minút. Po takomto postupe je možné ľahko odstrániť akúkoľvek kontamináciu a popáleniny mäkkou špongiou. Ak to nepomôže, môžetepridať kyselinu citrónovú, ale v žiadnom prípade nemožno použiť sódu.

Metóda 2 - Alkohol

Alkohol môže byť dobrým pomocníkom pri čistení keramickej panvice, ktorá ľahko odstraňuje nevzhľadné tmavé škvrny. Musíte si vziať mäkkú špongiu alebo vatový tampón, navlhčiť alkoholom a otrieť kontaminované oblasti povrchu panvice. Ak sa vám nepodarí okamžite sa ich zbaviť, pripojte handričku liečenú alkoholom na škvrnu a počkajte 5-10 minút - určite zmizne.

Ako čistiť liatinovú panvicu zo sadzí

Hoci liatinové kuchynské potreby postupne ustupujú k modernejším materiálom, podobné panvice na vyprážanie sa nachádzajú v arzenále mnohých hostesiek - dostali niekoho od svojich babičiek a niekto ich získava dodnes a vzdáva hold trvanlivosti materiálu. Bez ohľadu na to, čo to bolo, ale otázka čistenia liatinovej panvy nestráca svoj význam, takže sme zhromaždili niekoľko praktických rád, ktoré pomôžu v tejto zložitej záležitosti.

51. Metóda 1 - Prášok a soda
\ t

Táto metóda zahŕňa úplné čistenie liatinovej panvy z vonkajšej strany a z vnútornej strany s použitím najdostupnejších prostriedkov. Najprv musíte nájsť dostatočne hlboký a široký kontajner (vedro, panvica), kde sa panvica hodí. Zbierame v ňom vodu, zapaľujeme ju, zaspávame prací prášok (5 lyžíc) a jedlú sódu (1/2 šálky), premiešame. Prášok môže byť nahradený trením polovice kusu domácnostimydlo. K výslednému roztoku pridajte stacionárne lepidlo a naskladajte panvicu. Po varení by sa jedlá mali variť na malom ohni približne dve hodiny. V tomto procese budú postupne klesať uhlíkové vklady. Po stanovenom čase by sa mala nádoba vybrať z nádoby a vyčistiť kovovou kefou.

Metóda 2 - Mydlo na prádlo

Ak máte obavy z sadzí vo vnútri panvice - je ľahké sa ho zbaviť bežným mydlom. Na strúhadle je potrebné brúsiť polovicu kusu mydla a výslednú drvinu naliať na dno panvice. Naplňte všetko vodou a zapálte. Po varení by mala panvica stáť na strednom ohni asi štyridsať minút, potom sa zo zahrievania vyberie, nechá sa vychladnúť. Zmes sa musí vypustiť a panvica sa premyje bežným čistiacim prostriedkom.

Metóda 3 - Kalcinácia pri požiari

Pre tých, ktorí žijú v súkromnom sektore alebo majú dachu, odporúčame použiť najprimitívnejší, ale skôr účinný spôsob čistenia liatinovej panvy z tuku - spálením nad ohňom. V tomto prípade bude najťažším okamihom, aby sa oheň a udržať ho horí na dlhú dobu, takže musíte zásobiť na palivové drevo v predstihu. Potom je všetko jednoduché - panvica by mala byť inštalovaná v ohni a čakať, až sa sadze samy začnú odpadávať. Je dôležité dbať na to, aby sa materiál pera neroztopil a nezapálil sa.

V obytnom prostredí môže byť podobný postup teoreticky nahradený kalcináciou podľa písmpôsobenie vysokých teplotných podmienok v rúre, ale budete sa musieť starať o vysokokvalitné vetranie - po tom všetkom sa tukový uhlík roztopí a dym. Preto je lepšie uprednostniť benígnejšie metódy diskutované vyššie.

Čistíme od ložiska hliníkovej panvy

Hliníkové panvice majú dlhú životnosť, sú ľahké a ideálne na rýchle ohrievanie potravín. Avšak, v procese varenia pomerne často jedlo horí, takže starostlivosť o panvicu by mala byť systematická.

72. Metóda 1 - Soľ a ocot
\ t

Vnútri hliníkovej misky možno vyčistiť bežnou soľou a octom. Musíte si vziať malú nádobu a premiešať obidve zložky v nej predtým, ako sa vytvorí pasta. Výslednú kompozíciu naneste na povrch a očistite tuhou špongiou alebo štetcom. Nagar a hrdza sú takto veľmi rýchlo vydrhnuté a panvica vyzerá ako nová.

79. Metóda 2 - Varenie
\ t

Rovnako ako v prípade liatinového povrchu, na varenie príde varenie hrnca v vedre. Naplňte veľkú nádobu (10-litrovú nádobu) vodou a nalejte nasledujúce zložky: libru sódy, strúhaný kus pracieho mydla, niekoľko fliaš silikátového lepidla. Dali sme všetku túto hmotu na oheň a naskladali mriežku. Spravidla sa po 30 až 40 minútach začnú ukladať uhlíkové usadeniny, avšak pre spoľahlivosť ich môžete držať dlhšie. Po takomto kúpeli umyte riad dôkladne štetcom pod tečúcou vodou.

84. Metóda 3 - Spájkovacia lampa
\ t

Táto metóda zahŕňa použitie horáka a samčieho výkonu na komplexné čistenie panvy. Všetko je celkom jednoduché - plameň lampy musí byť poslaný do hrnca a na chvíľu ho držať. Pravidlom je, že odstránenie plaku trvá 5 - 7 minút, ale čas závisí od stupňa kontaminácie. Stojí za to zvážiť, že takáto udalosť sa nemôže konať v uzavretej miestnosti av blízkosti horľavých predmetov.

Na záver by som rád poznamenal, že pre akúkoľvek panvicu, napriek tomu, z akého materiálu je vyrobený, môžete vyzdvihnúť špeciálny prací prostriedok. S pomocou rôznych roztokov a pást je ľahké udržiavať riad v správnom stave, aby ste neskôr nespotrebovali svoj voľný čas čistením kuchynského náčinia.